Så kan man spara in på sin elanvändning för att dra ner sina månadskostnader

Även om det värsta i form av höga kostnader från den gångna vintern börjar trummas av en aning så är det fortfarande många svenska hushåll som har det riktigt tufft. En av de största anledningarna till detta är att elräkningarna har börjat övergå till rena rama fantasisummor, och många har svårt att förstå hur man ska få det hela att gå ihop.  

 

Även om det inte finns någonting som kan hjälpa lika mycket som att elpriserna sjunker så finns det ändå en del knep och tekniker som man kan använda sig av för att försöka få ner sina elkostnader så lågt som det bara går. Tack vare att värmen är på väg tillbaka med stormsteg så kommer kostnaderna för de som värmer upp sitt hus med hjälp av el att sjunka, men det finns fortfarande en del saker som man kan göra för att få ner sina energikostnader. 

Kolla upp elpriset 

Att kolla hur exempelvis spotpriset imorgon ser ut kan vara ett utmärkt sätt att bilda sig en uppfattning kring när det kommer vara dyrt kontra billigt att använda sig av sin elutrustning. Priset för el bestäms av tillgång och efterfrågan och hur produktionen ser ut. Därmed kan det skilja sig rätt rejält i prisbilden från dag till dag och genom att vara medveten om hur prisbilden ser ut kan man därefter anpassa sin elanvändning efter detta. Exempelvis kan man passa på att dammsuga när priset är lägre än vad det brukar vara, eller göra långkok i ugnen under en sådan period. 

Undvik att använda stor hushållsutrustning 

En av de största elbovarna som går att hitta i ett hushåll är utan tvekan torktumlaren. För att värma upp dessa och hålla igång hela maskineriet krävs det enorma resurser och en stor mängd el. Genom att sluta använda torktumlaren under en period och istället låta tvätten hängtorka kan man faktiskt spara en hel del pengar över tid och om du testar detta under en månad kommer du garanterat att märka skillnad på din elräkning mer eller mindre direkt. 

 

Ett annat tydligt exempel på någonting som kan dra mycket el är diskmaskinen. Även om man kanske behöver diskmaskinen för att få vardagen att gå ihop så är det viktigt att man ser till att alltid ladda den så full som det bara går innan man sätter igång den. Här bör målet vara att dra ner sin användning så mycket som det bara går snarare än att eliminera sin användning helt och hållet.  

 

Byt till energisnåla lampor 

 

Detta är någonting som kräver att man köper nya lampor, som givetvis kan kosta lite grann, men som i det långa loppet kan leda till att man sparar en hel pengar. Här är det viktigt att man byter till LED-lampor istället för att använda sig av traditionella glödlampor då dessa hjälper till med att spara pengar på två olika sätt. Dels så är brinntiden på den här typen av lampor mycket längre än andra varianter, och dels så använder LED-lampor mindre el.